Variera dina viner på nyårsmiddagen

By kojsfredrik

 TAGS:undefinedMycket speciella helgdagar närmar sig. Här spelar maten och drycken är centrala roller när man planerar sammankomster med familj och vänner. Redan nu kan du välja vilka viner du vill servera till jul så att din jul- eller nyårsmiddag blir en framgång; Välj kvalitet så att du vet dina gäster kommer att återvända.

Fisk, kött, juldesserter … under jul äter vi mycket och väldigt varierande, det är därför vi kan alternera med en rad olika viner särskilt på nyårsmiddagen, som vanligtvis varar längre.

Från vitt till rött vin. Det är ett traditionellt att alternera mellan dem och det är inte alls ovanligt med vinprovningar. Detta är oftast vad vi äter som avgör vad som ska serveras att dricka, eftersom man vanligtvis börjar först med smårätter, soppor och fisk, så är oftast vita viner är att föredra. Entrecôte, kalkon eller fläsk- och kötträtter öppnar upp för andra alternativ som ett till exempelvis ett kraftfullt rött vin. På detta sätt, kan du ta tillvara på alla rika och intensiva smaker under middagen. Vanligtvis kan man servera ett vitt vin och två eller tre röda viner för att din gom ska få uppleva alla rika smaker. 

Från torrt till sött vin. Allt beror givetvis på menyn, men ett sätt är att börja med torrt rött eller vitt vin för att senare växla till söta viner, som Moscatel till desserter. Kombinationen av torra röda viner till de första och andra rätterna och de mjuka och de söta vita vinerna till desserterna som nougat och marsipan (där de vita druvornas smak lyfts), skapar en perfekt symbios och middagsupplevelse.

Till protokollet. Det första vinet ska vanligtvis luftas före middagen och testas av värd före. Det kan vara värt att låta en gäst få den äran. Efter att flaskan har öppnats kan den få stå på bordet, även om det vanligtvis är rätt att låta flaskan vila på ett sidobord och att serveras när glasen blir tomma. Det kan rekommenderas att först fylla glasen till hälften och sen servera när gästerna vill ha påfyllning. Det är sedvanligt att servera vita viner och roséviner vid en temperatur av 10 °, de röda bör serveras vid en rumstemperatur av 20 grader och slutligen ska dessertviner, söta viner och champagne serveras vid en temperatur av 8 grader.

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

 

 TAGS:Miraval Rosé 2014Miraval Rosé 2014

Miraval Rosé 2014

 

 

Tambien te puede interesar

Leave a comment