Rödvinets 8 hälsoeffekter

By carolinamasip

 TAGS:undefined

Vin är en av världens äldsta alkoholhaltiga drycker. Dess hist Finlandoria sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, och trots att överkonsumtion av alkoholhaltiga drycker orsakar många hälsorelaterade problem snarare än fördelar, föreslår aktuell forskning att ett glas rödvin om dagen kan erbjuda mer än bara avkoppling.

  •  Minskad risk för död av nästan alla orsaker: europeiska forskare antyder att en måttlig daglig konsumtion av rödvin (22-32 gr alkohol) har en skyddande effekt på dödligheten oavsett orsak. Enligt studier från Frankrike, Storbritannien, Finland och Danmark, är det mer fördelaktigt med en måttlig vinkonsumtion än av öl eller annan sprit.
  • Rökning: Rökning försämrar avsevärt blodkärlens naturliga förmåga att slappna av, eller vasodilation. Rödvin, med eller utan alkohol, minskar de skadliga effekterna av tobakskonsumtionen i endotelet – ett lager av celler som ger minskar friktionen i slemhinnan i lymfkärlen, blodkärlen och hjärtat.
  • Hjärtsjukdom: En av de mest kända och studerade fördelarna med rödvin är dess skyddande effekt på hjärtat. En regelbunden, måttlig konsumtion av rödvin kan vara en förebyggande åtgärd mot kranskärlssjukdom. Forskarna tror att rödvin minskar risken för kardiovaskulära sjukdomar genom att minska produktionen av LDL-kolesterol (low density lipoprotein, LDL på engelska) och öka HDL-kolesterolet (high-density lipoprotein, HDL, på engelska).
  • Blodproppar: Rödvin har en antikoagulant eller antitrombotisk funktion. Sporadiska eller måttliga vindrickare har lägre nivåer av proteinet fibrinogen som främjar bildningen av blodproppar.
  • Åderförkalkning: Rödvin kan förhindra uppkomst och utveckling av ateroskleros (åderförkalkning). Åderförkalkning uppkommer när blodkärl börjar förlora sin förmåga att slappna av. Både alkoholen och polyfenolerna i rödvin verkar hjälpa till att bevara blodkärlen friska genom att främja bildningen av kväveoxid (NO), ett grundläggande kemiskt ämne med avkopplande funktion som spelar en viktig roll i regleringen av kärltonus .
  • Högt blodtryck: Överdriven alkoholkonsumtion anses allmänt som en riskfaktor för högt blodtryck. Det finns dock vissa tecken på att rödvin har gynnsamma effekter på blodtrycket. Två glas rödvin (250 ml), i samband med måltider, sänker blodtrycket efter måltider hos personer med högt bodtryck.
  • Njursten: Att dricka rödvin minskar risken för njursten.
  • Alzheimers: En måttlig vinkonsumtion hör ihop med en minskad risk för Alzheimers. Forskarna fann att resveratrol, en polyfenol som finns i rödvin, har nervskyddande effekter.

Så medan min slutsats inte innehåller ett generellt uttalande om att alla bör dricka rödvin dagligen, kan det vara värt att se om din nuvarande situation ligger i riskzonen för något av ovanstående. Nu köper vi vin allihopa! 😉

Vill du att jag rekommenderar två stora rödviner? Här får du!

 

 TAGS:Dieter Meier Puro Malbec Cabernet 2013Dieter Meier Puro Malbec Cabernet 2013

Dieter Meier Puro Malbec Cabernet 2013

 

 

 TAGS:Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012

Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012

 

Tambien te puede interesar

Leave a comment