Olika typer av vintunnor

By carolinamasip

 TAGS:undefined

Det finns en förpackning som är lika viktig som flaskan som innehåller vårt favoritvin, och det är tunnan där vinet har fått mogna. Det är väldigt ovanligt att man kan få se fatet i och med att vinet befinner sig där innan det blir tappat på flaska och vi därför inte har någon insyn i denna process. Men det råder ingen tvekan om att tunnan är en grundläggande del av tillverkningsprocessen för många viner.

Tunnan kallas för “barril”, “barrica”, “tonel” eller “cuba” för de spanska vinerna. Och även om dessa termer är synonymer finns det små skillnader mellan dem.

Till att börja med kan man säga att tunnorna alltid är gjorda av trä och att dess huvudsakliga funktion, förutom att vara vinets näst sista bostad, är att syresätta drycken långsamt tills dess den nått den optimala punkten för buteljering.

Tunnorna som kallas “barrica” (barriquer) har vanligtvis en kapacitet på ca 220 liter, till storleken är de ungefär en meter höga och med en diameter på 60 centimeter. En annan detalj är att”barricas” alltid har en eller två metallband som håller trästavarna på plats. Vissa tunnor har kranar, medan de mer rustika tunnorna endast har ett hål i den centrala delen av tunnan.

”Ett fat brukar ha en livslängd på runt 40 år”

Storlekar och typer av tunnor

Tunnor och fat finns i många storlekar och lagringskapacitet. Den mest populära för vintillverkning kallas ”Barrica Bordelesa” varav den mest populära är uppkallad efter den franska staden Bordeaux som är känd för sin tunntillverkning. Dessa tunnor är oftast gjorda av amerikansk och fransk ek, men kan även tillverkas av rumänsk, ukrainsk, spansk och portugisisk ek.

  • Bordeaux-tunnorna finns i olika storlekar : med kapacitet för 190 liter (50 kg), 225 liter (50-58 kg), 250 liter (52 kg), 300 liter (60 kg), 400 liter (80 kg), 500 liter (95 kg) och 650 liter (105 kg). Men vi måste betona att den tunna som används mest för att göra vin rymmer 225 eller 228 liter med en vikt på 48 kg.
  • Tunnorna som kallas “botas” är mycket lika tunnorna som kallas “barricas” eller “barriles” men är oftast större och brukar ha fler metallremsor. Det finns “botas” med en kapacitet på 1500 liter, men den mest använda typen rymmer 250 liter.
  • De ovala tunnorna är små och har liten kapacitet, de används för servering utan att vinet behöver hällas upp på flaska. Vi kan hitta dem på krogar eller hemma hos folk, vissa av dessa fat har stöd och andra har det inte. Dess kapacitet kan variera från 1 liter till 16 liter. De är oftast mycket vackra och är mycket mer detaljerade än de större faten och är oftast lackade och används som dekoration.
  • De tunnor som kallas “tinos” eller “cubas” är den största typen av alla. De har inte den ovala formen som de vanliga tunnorna har, utan har en konisk form med en bredare sida som fungerar som stöd. Dessa tunnor används för att hålla stora mängder vin, och ofta produceras vinet i samma tunna. Det finns tunnor med en kapacitet på mellan 1000 liter till 50000 liter.

Tunnorna ger vinet dess karakteristiska och mer sammansatta smaker och aromer, som rök-, trä-, rostat-, läder-, tobaksaromer … Dessutom tillför de mer tanniner, eftersom tunnans trä avger tanniner som läggs till vinets naturliga tanniner. Vill du prova något vin som lagrats på fat? Vi rekommenderar:

 

 TAGS:Château Haut Marbuzet 2009Château Haut Marbuzet 2009

Château Haut Marbuzet 2009: sammetslen, köttig, tunn och elegant med smak av färsk frukt tanniner. 

 

 

 TAGS:Château Carbonnieux 2008Château Carbonnieux 2008

Château Carbonnieux 2008: Balansen mellan tannin materia, syra och elegans stil vin, med stöd av en uttrycksfull och komplex doft. 

 

 

Leave a comment