Hur man läser en vinflaskeetikett

By carolinamasip

 TAGS:undefined

På en flaska vin finns det mycket information att hämta. Vinets etikett är en av de viktigaste delarna, och utgör – tillsammans med den bakre etiketten, flasktypen, kapsylen och korken – vinets kännetecken , dess signatur. På den kan du inte bara njuta av dess design (särskiljande varumärke), utan du kan även få reda på de viktigaste detaljerna om vinet i fråga: druvsort / er, tillverkare eller vingård och årgång. 

  • Druvsorten, så du omedelbart kan avgöra om det är den typ av vin du vill dricka.
  • Producenten / vingården / önologen, eftersom vissa är mycket bra och andra inte alls så bra.
  • Skördeåret, eftersom vissa är bättre än andra, beroende på väderförhållandena på vingården (alltid när jag är på en restaurang, till exempel, kontrollerar jag att årgången på vinet jag serveras är samma som jag beställde – det kan vara dyrare eller inte så bra).

Utöver dessa tre punkter, kommer du att upptäcka: dess alkoholhalt, volyminnehåll, identifiering och lokalisering av vineriet, tappningsregistrering, ursprungsbeteckning samt hälso- och exportregister. Märkningen får inte innehålla någon information som kan leda till missförstånd.

När det gäller vinets bakre etikett, är det där man brukar hitta det officiella sigillet utfärdat av kontrollorganet för skyddad ursprungsbeteckning samt vinprovningsanteckningar, förslag på kombinationsmöjligheter och vinets lagringstid: Crianza, Reserva eller Gran Reserva.

 Att läsa en vinetikett kan vara lika enkelt som att läsa alfabetet eller så svårt som att försöka dechiffrera ett främmande språk, det beror på vems etiketten är och var den kommer ifrån. Att reda ut mysteriet som omsluter en flaska vin innan den ens har öppnats, endast genom att läsa etiketten, ger stoff nog för att skriva en hel bok, men vi ska försöka ge dig de viktigaste ledtrådarna..

Etiketter från ”Nya Världen” har synsättet att ”det här är vad det handlar om”, med tydlig märkning av druvor eller blandningar, producenten, var druvorna odlats och alkoholhalten lätt synlig. Viner från den “Gamla Världen” är kända för att ”gömma” viktig information, men detta är inte alls sant. Om du vet vad du söker, kan du med mycket liten ansträngning få fram informationen på etiketten. I stället för sorten, är platsen den viktigaste delen av informationen på etiketten – var vinet kommer ifrån. Gamla världens viner är viner kraftigt förankrade i sin hemort (terroir), inte nödvändigtvis i den specifika druvan, så om du känner till regionen, kan du också få information om de druvor som eventuellt tagit sig in i flaskan.

Här får ni några exempel som jag hittade på tolkning av vinetiketter från andra länder (på engelska): Italien, Tyskland, Frankrike (Bourgogne), Frankrike (Alsace), Nya Världen … Har ni fler exempel? Några frågor? Jag ser fram emot era kommentarer. 😉

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

 

 TAGS:Faustino I Gran Reserva 2001Faustino I Gran Reserva 2001

Faustino I Gran Reserva 2001

 

 

Bilder: Uvinum & Sergio Olivier

Tambien te puede interesar

Leave a comment