Månad: juli 2015

Druvor och bröd

 TAGS:undefined

Det kan vara komplicerat att kombinera bröd och vin, trots att det är ett välkänt par. För att hitta rätt måste du prova dig fram och välja utifrån din egna smak. Det finns vissa kombinationer av bröd och vin som du kan prova innan du sätter ihop dina egna alternativ, som till exempel:

Champagne och Briochebröd:

Briochebröd är känt för sin mjuka konsistens och krispiga yta, medan champagnen är känd för för sina bubblor. När det gäller brödets söta och beska smaker balanseras de väl med champagnens syrlighet och om du vill kan du lägga på lite lax på brödet.

 TAGS:Moët & Chandon Ice ImpérialMoët & Chandon Ice Impérial

Moët & Chandon Ice Impérial

 

 

 Pinot Grigio och Baguette:

Baguette är känt för sin fina smak och detta gör det möjligt att matcha det perfekt med ett vitt vin. Ät milda ostar till baguetten och öka smaksensationen.

 TAGS:Castello Banfi San Angelo Pinot Grigio 2013Castello Banfi San Angelo Pinot Grigio 2013

Castello Banfi San Angelo Pinot Grigio 2013

 

 

Rosévin och Focacciabröd:

Focacciabrödet är mjukt i konsistensen och har stark smak. Det kan serveras tillsammans med ett väl kylt syrligt rosévin.

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

 

 Pinot Noir och rågbröd:

Rågbrödet är väl känt för sin bittra och starka smak samt sin hårda skorpa, medan Pinot Noir har starka fruktsmaker med inslag av choklad, vilket gör det till ett bra kombinationsval.

 TAGS:Paul Bara Comtesse Marie de France 2002Paul Bara Comtesse Marie de France 2002

Paul Bara Comtesse Marie de France 2002

 

 

Riesling och sött bröd med frukt:

Om du gillar sötsaker kommer du att njuta av ett kanderat bröd tillsammans med ett väl kylt Riesling, eftersom det också har söta toner som gör att det passar bra till desserter.

 

 TAGS:Riesling Vendanges Tardives 1995Riesling Vendanges Tardives 1995

Riesling Vendanges Tardives 1995

 

 

Mallorca: inte bara stränder utan även gott vin

 TAGS:undefined

Balearerna är kända för sina fantastiska stränder. De är alltid fulla med turister under sommaren. Mallorca, i synnerhet, erbjuder många andra attraktioner: sport, fritid, gastronomi och vin – både för sina fina viner, vinkällare och vinrutter för att lära känna deras viner.

Det viktiga DO Binissalem

DO Binissalem har en lång tradition på Mallorca och består av viner av hög kvalitet. De är gjorda med Manto negro-druvor (till största delen), Callet, Tempranillo, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot, men det beror på de olika sorterna om de är vita eller röda.

Vinrutter med tåg

För närvarande är vinturismen -på modet i hela landet- också en anledning till att besöka Mallorca. Det finns flera linjer. En av dessa är Mallorca Wine Express, tack vare den kan du besöka vinregionen Es Raiguer med tåg, med vinkällare från den berömda DO Binissalem. Tåget passerar genom flera vingårdar och stannar för provsmakning så du kan prova öns utsökta viner. En av dessa vingårdar är Macià Batle (med lång historia), men även Bodegas Ribas, Bodegas Ramanyà, Angel Bodegas, Källaren Jaume de Puntiró, Agroturism Sa Torre de Santa Eugenia, etc. Dessutom erbjuder tåget en förklaring av rutten med en guide och med så många turister, kan man få det på flera språk.

Vingårdar

Utan regionens många vingårdar och deras insatser skulle det inte vara möjligt att producera vin på ön. Därför är de av stor vikt. Mallorca har ca 70 vingårdar, varav många, som framgår ovan, är öppna för allmänheten att besöka och smaka på deras viner.

Vi vill speciellt nämna några av dessa vingårdar, såsom Bodegas Antonio Nadal, med anor från 1968, och som var den första att få ursprungsbeteckning Binissalem, år 1989. Bodega Tianna Negre är också en av de mest kända tack vare sin satsning på miljön, med solpaneler monterade på taket. Macià Batlle är en av de äldsta, med 150 år odlandes vinrankor i Biniali.

 

 TAGS:Macià Batle Crianza 2010Macià Batle Crianza 2010

Macià Batle Crianza 2010

 

 

 

 TAGS:Sant Gall 2010Sant Gall 2010

Sant Gall 2010

 

 

Hur många kalorier har ett glas vin?

 TAGS:undefined

På senare tid har man kunnat bevisa många av de positiva egenskaper som vin har för vår hälsa, med en lång lista som blir allt längre för varje dag och som gör att vinkonsumtion (alltid med måtta) sätts i samband med förebyggandet av otaliga fysiska problem och problem i samband med åldrandet.

 Vin ingår därför allt oftare i sunda dieter, tillsammans med andra livsmedel och drycker som anses hälsosamma, framför allt i dieter som hör ihop med den traditionella medelhavskosten.

 Men, när det gäller att räkna hur många kalorier vi får i oss per dag finns det en del oklarheter kring hur många kalorier vin egentligen innehåller. Det har nu kunnat fastställas..USA:s Jordbruksdepartement har kommit fram till att ett glas vin på ca 5 ounce (150 ml) innehåller 120-130 kalorier, eftersom de vanligaste bordsvinerna har en alkoholhalt på mellan 11 och 14 %.

 Faktum är att myndigheterna i USA uppmuntrar producenterna av alkoholhaltiga drycker i allmänhet, och vin i synnerhet, till att börja informera om näringsinnehållet på etiketterna, liknande dem som andra livsmedel har. Restaurangkedjorna kommer också inom kort att vara tvugna att ha den här typen av information på sina menyer, särskilt när det gäller kalorierinnehållet.

Varifrån kommer vinets kalorier?

Kalorierna i vinet kommer huvudsakligen från alkohol, som innehåller 7 kalorier per gram, så ju mer alkohol, desto fler kalorier. Även socker och kolhydrater ger i allmänhet kalorier (ca 4 g) och ett sött vin med hög alkoholhalt har många fler kalorier än andra viner som är torra och med låg alkoholhalt.

 

 TAGS:Totem Ibizkus Rosado 2013Totem Ibizkus Rosado 2013

Totem Ibizkus Rosado 2013

 

 

 

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

Italienska vinregioner som kommer att uppmärksammas under 2015 (II)

 TAGS:undefined

Efter en genomgång av de för närvarande mest intressanta italienska vinregionerna, både med avseende på dess tillväxtpotential, som när det gäller de enastående produkter som erbjuds redan i dag, kommer vi i denna andra del att titta på tre andra alpinska områden med särskild betydelse.

3. Toscana. Förutom den klassiska Chianti, har denna region mycket mer att erbjuda, särskilt om man tittar på mindre områden som Rufina och Montespertoli, nära Florens, som ger högkvalitativa viner som Castello di Selvapiana och Montespertoli, som utmärker sig för dess karaktär och läckra subtilitet.

4. Alto Piemonte. Detta område i norra Italien har alltid varit ledande inom produktionen av kvalitetsviner, såsom Barolo och Barbaresco, men av någon anledning har de inte fått en framträdande plats på hyllorna i specialbutiker i utlandet, kanske på grund av deras lilla produktion, speciellt i jämförelse med namnen på mer internationell kända viner. Förutom ovanstående, som alltid är ett säkert kort, är det också värt att nämna viner som Le Piane i Boca, Monsecco, Vallana, och många andra, som är särskilt intressanta om vi tittar på dess pris.

5. Abruzzo. Slutligen, och med tanke på att det finns många geografiska områden som producerar utmärkta viner i Italien, måste vi nämna namnet Trebbiano i regionen Abruzzo, vid Adriatiska kusten. Detta område ger utmärkta vita viner som konkurrerar med bästa på marknaden, väl värda att nämna är Cantine Frentana, La Valentina och Masciarelli, säkra kort till fisk och skaldjur, såsom de som finns i det lokala köket.

Visst skulle vi kunna nämna många fler exempel på denna korta lista, men vi hoppas att vi åtminstone visat fördelarna med några av dessa vinregioner och öppnat dörren till dess upptäckt av vinälskare från andra länder.

 

 TAGS:Fiol Prosecco Extra Dry Italy Non VintageFiol Prosecco Extra Dry Italy Non Vintage

Fiol Prosecco Extra Dry Italy Non Vintage

 

 

 

 TAGS:Torre del Falasco Garganega 2014Torre del Falasco Garganega 2014

Torre del Falasco Garganega 2014

 

 

Italienska vinregioner som kommer att uppmärksammas under 2015 (I)

 TAGS:undefined

Italien är definitivt ett av de länder där vinet är nära sammankopplat med livsstil och tradition, förutom att det har en tydlig kulturell och ekonomisk betydelse. Faktum är att det alpina landet historiskt sett varit ett av de länder som bäst har utnyttjat sitt tuenåriga kunnande för att lansera konkurrenskraftiga och högkvalitativa produkter. Det är ingen tillfällighet, alltså, att när det gäller vin, är Frankrike och Spanien, tillsammans med Italien, bland de första länderna som man kommer att tänka på.

Naturligtvis ligger de klassiska områdena och sorterna som Chianti, Moscato, Pinot Grigio och Prosecco, fortfarande på toppen på de italienska nationella och internationella vinmarknaderna, men urvalet av olika stilar och regioner är nästan oändligt, och just nu finns det några regioner som expanderar i full fart, med en roll som kräver att vi att granskar dem, eller åtminstone de allra viktigaste nytillskotten.

1. Lazio. Roms region har alltid varit känt för Frascati, men på senare tiden har röda viner med mycket mer personlighet och intresse ökat i betydelse, såsom de som ingår i märket Cesanese, mellan provinserna Rom och Frosinone, tillsammans med andra vita viner som är mer slående än klassikerna. Lägg märke till vinerna racemo Cesanese,  Rubillo och Amarasco, tillverkade av druvor som får torka på själva vinrankan, med en hög alkoholhalt och stor komplexitet.

 2. Sicilien. Denna öregion har också mycket att erbjuda vinälskare, särskilt vinerna från Piana degli Albanesi, i provinsen Palermo, där man tillverkar viner med stor fyllighet, särskilt lämpade för att kombineras med spännande mat från regionen, full av kontraster och olika kulturella minnen.

 I nästa inlägg kommer vi att presentera tre andra italienska vinregioner av intresse.

 

 TAGS:Castel Firmian Marzemino Trentino 2012Castel Firmian Marzemino Trentino 2012

Castel Firmian Marzemino Trentino 2012

 

 

 

 TAGS:Fragolino Rosso BottegaFragolino Rosso Bottega

Fragolino Rosso Bottega