Månad: juni 2015

Vad passar till rosévin?

 TAGS:undefined

Rosévinet är fräscht, har inslag av frukt och blommor och olika färgnyanser, och lämnar en god smak i munnen, om vi vet hur vi ska kombinera det med olika livsmedel.Fast det är inte alltid helt lätt, i och med att det ligger mittemellan det vita och det röda vinet, men det passar bra till både kött och fisk, och har fördelen av att man kan dricka det till en mängd olika livsmedel. Lär dig mer om vilka livsmedel som passar ihop med roséviner.

Torra roséviner: För dessa typer av roséviner, till exempel de som finns i de franska regionerna Touraine och Provence, förutom de rika Bordeaux-vinerna, och det är bäst att välja dem till förrätter och huvudrätter. Allt ifrån en uppfriskande sallad eller till pizza och pasta eller med diverse ostar.

Starkare viner. Det finns roséviner med olika färgnyanser och smaker. Tack vare magin i vinframställningens finns ett brett sortiment av smaker för bättre kombinationsmöjligheter. När det gäller de starkaste rosévinerna, i rubinröda nyanser och med stark doft, som till exempel det spanska Tempranillo eller Garnacha, är de vanligtvis reserverade för vissa fisksorter och skaldjur.

Italienska Toscana. I Toscana har man en lång tradition av framställning av rosévin och vin. De är perfekta till en god pasta, men också till kött och olika snacks. Getost, grönsaker, ris och färsk fisk passar bra ihop bra med dessa viner.

Mousserande rosévin. Dessa viner serveras med fisk, antingen ugnsbakad, grillad eller kolgrillad, samt till fina och känsliga skaldjur. De rekommenderas också till starkare ostar och till frukter såsom jordgubbar och äpplen. Här har du flera möjligheter.

Rosévin och ris. Det vin som passar bäst till risrätter är rosévin, både för sin färska smak och dess citrustoner, vilket bryter av fint med ris, serverat med tomatsås med kött och fisk och tillsammans med paella med skaldjur eller fisk och med sushi.

 

 

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

 

 

 TAGS:Miraval Rosé 2014Miraval Rosé 2014

Miraval Rosé 2014

 

 

Man blir vackrare av att dricka vin

 TAGS:undefined

Ända sedan romartiden har man använt vin för att försköna huden. Tusentals skönhetsbehandlingar innehåller druvkärnor för att mjukgöra och öka syresättningen av huden. Så, förutom de goda egenskaper vin har för kroppen, så gör det oss också vackrare på utsidan.

Idén har spridit sig ända till vår egen tid, och nu på tjugohundratalet har flera studier visat att vin gör oss mer attraktiva och sexiga. Den senaste studien utfördes av forskare från Storbritannien, och visar ett samband mellan alkoholkonsumtion och ett attraktivt utseende. Och den visar att man blir sexigare av att dricka vin.

Preliminära slutsatser

Det verkar som att förklaringen ligger i att vin orsakar en utvidgning av blodkärlen, samma som orsakar rodnad när vi är sexuellt upphetsade. De första slutsatserna av studien konstaterar att förutom att man uppfattar andra som mer attraktiva efter att man har druckit lite vin, så uppfattas man själv som mer attraktiv av andra.

Andra slutsatser från studien är att en låg alkoholkonsumtion leder till ökad hudrodnad och att ansiktetdragen blir mer attraktiva, men det har inte bestämt kunnat bevisas. Men detta kan öka, i ett mycket mer sexuellt sammanhang, mellan två individer eller ett par. På så sätt kan man se att alkohol påverkar vårt sociala beteende.

Dessutom hävdas i studien att ansiktena på de personer som hade druckit en liten mängd alkohol klassades som mer attraktiva än ansiktena hos nyktra människor. Men detta gällde inte de personer som hade konsumerat en stor mängd alkohol.

 För att utföra denna studie tog man fotografier av ett antal personer, först medan de var nyktra och sedan direkt efter att de hade druckit alkohol för att avgöra vilken bild som var mest attraktiv för andra.

 TAGS:Botani Garnacha 2013Botani Garnacha 2013

Botani Garnacha 2013

 

 

 TAGS:Botani 2013Botani 2013

Botani 2013

 

Olika typer av vintunnor

 TAGS:undefined

Det finns en förpackning som är lika viktig som flaskan som innehåller vårt favoritvin, och det är tunnan där vinet har fått mogna. Det är väldigt ovanligt att man kan få se fatet i och med att vinet befinner sig där innan det blir tappat på flaska och vi därför inte har någon insyn i denna process. Men det råder ingen tvekan om att tunnan är en grundläggande del av tillverkningsprocessen för många viner.

Tunnan kallas för “barril”, “barrica”, “tonel” eller “cuba” för de spanska vinerna. Och även om dessa termer är synonymer finns det små skillnader mellan dem.

Till att börja med kan man säga att tunnorna alltid är gjorda av trä och att dess huvudsakliga funktion, förutom att vara vinets näst sista bostad, är att syresätta drycken långsamt tills dess den nått den optimala punkten för buteljering.

Tunnorna som kallas “barrica” (barriquer) har vanligtvis en kapacitet på ca 220 liter, till storleken är de ungefär en meter höga och med en diameter på 60 centimeter. En annan detalj är att”barricas” alltid har en eller två metallband som håller trästavarna på plats. Vissa tunnor har kranar, medan de mer rustika tunnorna endast har ett hål i den centrala delen av tunnan.

”Ett fat brukar ha en livslängd på runt 40 år”

Storlekar och typer av tunnor

Tunnor och fat finns i många storlekar och lagringskapacitet. Den mest populära för vintillverkning kallas ”Barrica Bordelesa” varav den mest populära är uppkallad efter den franska staden Bordeaux som är känd för sin tunntillverkning. Dessa tunnor är oftast gjorda av amerikansk och fransk ek, men kan även tillverkas av rumänsk, ukrainsk, spansk och portugisisk ek.

  • Bordeaux-tunnorna finns i olika storlekar : med kapacitet för 190 liter (50 kg), 225 liter (50-58 kg), 250 liter (52 kg), 300 liter (60 kg), 400 liter (80 kg), 500 liter (95 kg) och 650 liter (105 kg). Men vi måste betona att den tunna som används mest för att göra vin rymmer 225 eller 228 liter med en vikt på 48 kg.
  • Tunnorna som kallas “botas” är mycket lika tunnorna som kallas “barricas” eller “barriles” men är oftast större och brukar ha fler metallremsor. Det finns “botas” med en kapacitet på 1500 liter, men den mest använda typen rymmer 250 liter.
  • De ovala tunnorna är små och har liten kapacitet, de används för servering utan att vinet behöver hällas upp på flaska. Vi kan hitta dem på krogar eller hemma hos folk, vissa av dessa fat har stöd och andra har det inte. Dess kapacitet kan variera från 1 liter till 16 liter. De är oftast mycket vackra och är mycket mer detaljerade än de större faten och är oftast lackade och används som dekoration.
  • De tunnor som kallas “tinos” eller “cubas” är den största typen av alla. De har inte den ovala formen som de vanliga tunnorna har, utan har en konisk form med en bredare sida som fungerar som stöd. Dessa tunnor används för att hålla stora mängder vin, och ofta produceras vinet i samma tunna. Det finns tunnor med en kapacitet på mellan 1000 liter till 50000 liter.

Tunnorna ger vinet dess karakteristiska och mer sammansatta smaker och aromer, som rök-, trä-, rostat-, läder-, tobaksaromer … Dessutom tillför de mer tanniner, eftersom tunnans trä avger tanniner som läggs till vinets naturliga tanniner. Vill du prova något vin som lagrats på fat? Vi rekommenderar:

 

 TAGS:Château Haut Marbuzet 2009Château Haut Marbuzet 2009

Château Haut Marbuzet 2009: sammetslen, köttig, tunn och elegant med smak av färsk frukt tanniner. 

 

 

 TAGS:Château Carbonnieux 2008Château Carbonnieux 2008

Château Carbonnieux 2008: Balansen mellan tannin materia, syra och elegans stil vin, med stöd av en uttrycksfull och komplex doft. 

 

 

De 10 bästa Vodkamärkena

 TAGS:undefined

Vodka är en favoritdryck över hela världen och det finns många befintliga varumärken. Men vilka är de bästa vodkamärken i världen? Du har säkert din favorit, men idag presenterarvi de 10 viktigaste vodkamärkena i hela världen:

10 – Vodka Finlandia: Finlandia, det internationella varumärket för Brown-Formans prisade vodka. Producerad i Finland och är det ledande premiumvodkamärket som importeras till Polen, Tjeckien, Bulgarien, Ukraina, Vitryssland, Israel, Rumänien, Ungern och Ryssland. Med smaker av grapefrukt, blåbär, citron, mango, röda bär, skogsbär, mandarin och svarta vinbär.

 9 – Stolichnaya Vodka: ägs av SPI Group och har vuxit tack vare sin marknadsföringskampanj för ”den mest originella Vodkan”. Förra året introducerades Karamel-versionerna.

 8 – Skyy Vodka: Hör till Gruppo Campari, som har fortsatt att marknadsföra sin Skyy premium vodka med en rad provocerande kampanjer. Idag är den nummer av de inhemska premiumvodkamärkena i USA, och den 5: e premium vodkan i hela världen.

7 – Grey Goose Vodka: Bacardis superpremiumvodka som framställs i regionen Cognac i Frankrike. Under 2012 lanserades varumärkets första nya smak på fem år: svarta körsbär.

6 – Zoladkowa de Luxe: Efter en kometkarriär under 2009, är det fortfarande ett av de 10 bästa vodkamärkena och dess huvudmarknad är Polen.

5 – Krupnik: varumärke ägt av Belvedere Group som fortsätter att satsa över hela världen. Finns i Tyskland, Österrike, Kina, Tyskland och USA, och har nu också debuterat i Italien, Spanien och Frankrike.

 4 – Pyat Ozer: Det bäst säljande siberianska varumärket har bibehållit sin stadiga tillväxt sedan 2009, och är nu det 4: e största varumärket i världen när det gäller vodka.

 3 – Belenkaya: Ett ryskt märke med många anhängare i sitt hemland, den finns i fyra varianter: Belenkaya, Belenkaya Lux, Belenkaya Guld och Belenkaya Ceder. Detta varumärke är inte känt utanför Östeuropa, men med en omsättning på 7,3 tusen lådor per år, ligger den på nummer tre på listan.

2 – Absolut Vodka: Dess ständiga lanseringar av både nya smaker och flaskdesign med oändliga begränsade upplagor, är en av anledningarna till att den behåller en konstant tillväxt av försäljningssiffrorna.

1 – Smirnoff: Det är världens största märke för alkoholdrycker, inte bara världens största vodkamärke. Smirnoff har otaliga smaker, varav många är riktade till den amerikanska marknaden. Dess huvudsakliga marknader är USA, naturligtvis, men även Storbritannien, Sydafrika, Kanada och Irland.

Vilken är din favorit vodka? Idag rekommenderar vi 2 vodkabästsäljare på Uvinum:

 

 

 TAGS:Absolut London EditionAbsolut London Edition

Absolut London Edition

 

 

 TAGS:Smirnoff NorthSmirnoff North

Smirnoff North

 

 

Hur man läser en vinflaskeetikett

 TAGS:undefined

På en flaska vin finns det mycket information att hämta. Vinets etikett är en av de viktigaste delarna, och utgör – tillsammans med den bakre etiketten, flasktypen, kapsylen och korken – vinets kännetecken , dess signatur. På den kan du inte bara njuta av dess design (särskiljande varumärke), utan du kan även få reda på de viktigaste detaljerna om vinet i fråga: druvsort / er, tillverkare eller vingård och årgång. 

  • Druvsorten, så du omedelbart kan avgöra om det är den typ av vin du vill dricka.
  • Producenten / vingården / önologen, eftersom vissa är mycket bra och andra inte alls så bra.
  • Skördeåret, eftersom vissa är bättre än andra, beroende på väderförhållandena på vingården (alltid när jag är på en restaurang, till exempel, kontrollerar jag att årgången på vinet jag serveras är samma som jag beställde – det kan vara dyrare eller inte så bra).

Utöver dessa tre punkter, kommer du att upptäcka: dess alkoholhalt, volyminnehåll, identifiering och lokalisering av vineriet, tappningsregistrering, ursprungsbeteckning samt hälso- och exportregister. Märkningen får inte innehålla någon information som kan leda till missförstånd.

När det gäller vinets bakre etikett, är det där man brukar hitta det officiella sigillet utfärdat av kontrollorganet för skyddad ursprungsbeteckning samt vinprovningsanteckningar, förslag på kombinationsmöjligheter och vinets lagringstid: Crianza, Reserva eller Gran Reserva.

 Att läsa en vinetikett kan vara lika enkelt som att läsa alfabetet eller så svårt som att försöka dechiffrera ett främmande språk, det beror på vems etiketten är och var den kommer ifrån. Att reda ut mysteriet som omsluter en flaska vin innan den ens har öppnats, endast genom att läsa etiketten, ger stoff nog för att skriva en hel bok, men vi ska försöka ge dig de viktigaste ledtrådarna..

Etiketter från ”Nya Världen” har synsättet att ”det här är vad det handlar om”, med tydlig märkning av druvor eller blandningar, producenten, var druvorna odlats och alkoholhalten lätt synlig. Viner från den “Gamla Världen” är kända för att ”gömma” viktig information, men detta är inte alls sant. Om du vet vad du söker, kan du med mycket liten ansträngning få fram informationen på etiketten. I stället för sorten, är platsen den viktigaste delen av informationen på etiketten – var vinet kommer ifrån. Gamla världens viner är viner kraftigt förankrade i sin hemort (terroir), inte nödvändigtvis i den specifika druvan, så om du känner till regionen, kan du också få information om de druvor som eventuellt tagit sig in i flaskan.

Här får ni några exempel som jag hittade på tolkning av vinetiketter från andra länder (på engelska): Italien, Tyskland, Frankrike (Bourgogne), Frankrike (Alsace), Nya Världen … Har ni fler exempel? Några frågor? Jag ser fram emot era kommentarer. 😉

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

 

 TAGS:Faustino I Gran Reserva 2001Faustino I Gran Reserva 2001

Faustino I Gran Reserva 2001

 

 

Bilder: Uvinum & Sergio Olivier