Månad: maj 2015

Anordna en vinprovning

 TAGS:undefined

En vinprovning görs för att ta reda på vilka dofter, smaker och färger ett vin har för att kunna registrera det och komma fram till dess egenskaper, både utseende och smak. Den utförs av proffs eller önologer, men riktar sig alltmer till en bredare publik, bland annat vinälskare, amatörer och personer som vill veta mer om vinkulturen.

Det vanligaste är att man smakar på fem olika viner under en vinprovning, för att uppskatta mångfalden av toner, färger, smaker, kryddor och för att kunna betygsätta och ge poäng till varje vin. Vinprovningen bör göras i ljusa, luktfria lokaler med goda temperaturvillkor och glasen som används är genomskinliga och speciellt lämpade för vinprovning.

Vinprovningens steg

De steg som man följer under en vinprovning är i huvudsak tre: Syn, lukt och smak. Man börjar oftast med en teoretisk introduktion om vin, av önolog eller annan fackman som leder vinprovningen, för att sedan gå över till den praktiska delen. Vid varje steg, ges en förklaring av dess olika egenskaper och man kan även smaka på vinerna tillsamans med olika livsmedel för att mäta kraften i smaken.

  • Visuell fas. Vanligtvis för att se vätskan, vinets ton och färg i motljus, alltid mot en vit bakgrund eller dagsljus. Det ger oss information om kvalitet och ålder på vinet.
  • Doftfas. Man för glaset till näsan för att uppskatta de olika dofter som kommer med vinet. Först märker vi de primära aromerna och sedan kan vi röra på glaset för att lukta på de sekundära aromerna. Och om vi skakar mer på glaset kan vi upptäcka de tertiära aromerna, som ofta tillhör viner av högre kvalitet.
  • Smakfas. Att smaka på vinet är kanske den viktigaste fasen. Vinet bör behållas i munnen och sedan spottas ut i en speciell behållare för det ändamålet. Sen smakar man igen och sväljer för att känna effekterna i gommen. Förnimmelserna är fullständiga, oavsett om man spottar eller sväljer.

Och idag har vi några rekommendationer som kan passa bra på din provsmakning:

 

 TAGS:Pago de los Capellanes Crianza 2010Pago de los Capellanes Crianza 2010

Pago de los Capellanes Crianza 2010

 

 

 TAGS:Pintia 2008Pintia 2008

Pintia 2008

 

 

 TAGS:Martinez Lacuesta Crianza 2009Martinez Lacuesta Crianza 2009

Martinez Lacuesta Crianza 2009

 

Hur och med vad dricker man rom?

 TAGS:undefined

Det finns många myter kring hur och tillsammans med vad man bäst dricker en god rom. Vissa insisterar på att dricka rom som den är, andra “on the rocks” (med is) och andra kan inte tänka sig rom annat än i en cocktail.

Att säga att alla har rätt skulle vara ett mycket diplomatiskt svar, men det är faktiskt sant. Alla dessa sätt är mycket bra, men vi måste också påpeka att inte alla romsorter passar att drickas på samma sätt.

Här kommer några tips på hur man dricker en god rom, för ett tips skadar ju aldrig, eller hur?

Vit rom

Vit rom är favoriten för många när det gäller att tillreda drinkar, på grund av sin neutrala smak som passar perfekt ihop med fruktjuicer och vissa andra drycker. Detta är den rom som är en förutsättning för en bra mojito. Vårt val när det gäller att blanda en cocktail skulle vara vit rom, men det går även bra att dricka den rent eller “on the rocks” .

 

Gyllene rom

Det sägs att den bästa Cubalibre görs med en fin gyllene rom och det har de rätt i. En gyllene rom har vanligtvis en skarpare smak än vit rom. Den gyllene rommen passar även den till cocktails, men vi rekommenderar att den används till drinkar med bara några få ingredienser så att vi behåller själva essensen av rommen och dess smak.

 

Svart rom

Detta är definitivt den mest smakrika rommen, den brukar lagras på fat en längre tid, därav dess utmärkande färg. I det här fallet rekommenderar vi att den dricks rent, ”on the rocks”, med lite vatten eller med några droppar citron.

 

Smaksatt rom eller med frukt

Smaksatt eller kryddad rom är oftast tänkt att ingå i en cocktail. Några har en mycket uttalad smak så att allt som behövs är att blanda dem med lite is eller kanske lite vatten eller sodavatten. Dessa romtyper är vad vi kallar partyrom och vårt råd är att dricka dem i drinkar eller med is.

 

Rom gran reserva eller Premium

För denna typ av rom behövs ingen diskution, de är ”oblandbara” och ska drickas rena eller med is. En rom av denna kvalitet har en speciell mognad och tillverkning, med tonvikt på smak, trä och andra kännetecken väl värda en kvalietsdryck.

Vågar du dig på att köpa en flaska rom? Det sägs att när det gäller drycker finns inget rätt eller fel, i slutändan handlar det om ”jag gillar det” eller ”Jag gillar det inte”. Välkommen att prova några av dessa alternativ och skapa dig din egen uppfattning, du vet, det sista ordet är ditt.

 

 TAGS:Pott Der GutePott Der Gute

Pott Der Gute

 

 

 TAGS:Havana Club RitualHavana Club Ritual

Havana Club Ritual

 

Saker vin kan berätta om dig

 TAGS:undefined

Den typ av vin du dricker kan berätta mycket om din personlighet och ekonomiska situation, bland annat. Eller det är i alla fall vad en ny studie av tidningen “Wines with Style” påstår, där det sägs att människor som föredrar rödvin framför andra sorters vin, tjänar mer pengar per år och har bättre självförtroende, medan de som älskar vitt vin är mer generösa.

I denna studie ingick 2000 konsumenter av vitt, rött, rosé och mousserande vin och deras livsstil analyserades. När det gäller deltagarnas ekonomiska situation kunde man se att de som drack rödvin tjänade mer än £ 27,702 i genomsnitt och hade större förtroende inför framtiden, följt av de som drack vitt vin och som till största delen tjänade £ 25,375 i genomsnitt , rosévinsdrickarna tjänade i genomsnitt 22.682 £ och mousserande vinsdrickarna tjänade £ 22,479.

Talesmannen för franska “Wines with Style”, Gerard Basset: ”Det verkar som det egentligen inte finns några fler hemligheter, inte heller när det gäller de viner man ger bort som present. Om du vill förstå en person, är allt du behöver göra att titta på vad personen dricker. De flesta människor har en favorittyp av vin och att välja den inför andra människor, kan ge några ledtrådar om deras personlighet och livsstil som de annars inte skulle avslöja. Kanske kan vi till och med få vänner, affärskontakter och livspartners genom att se vilken typ av vin som de tycker om att dricka. ”

Så om du vill lära känna ännu lite bättre de personer du har omkring dig, behöver du bara preferenser är när det gäller vin och på så sätt få en bättre uppfattning om vad de föredrar och hur de uppfattar sig själva och … se om ni har samma smak eller inte i fråga om vin.

 

 

 TAGS:Pago de los Capellanes Crianza 2010Pago de los Capellanes Crianza 2010

Pago de los Capellanes Crianza 2010

 

 

 TAGS:Pintia 2008Pintia 2008

Pintia 2008

 

 

 TAGS:Martinez Lacuesta Crianza 2009Martinez Lacuesta Crianza 2009

Martinez Lacuesta Crianza 2009

 

Den perfekta temperaturen för varje vin

 TAGS:undefined

Frågan om vinets temperatur går långt tillbaka och väcker skilda meningar, fast alla vet att vitt vin ska drickas kallare än rödvin, men vilken är egentligen den exakta temperaturen för att kunna avnjuta ett vin när det är som bäst? Vi ska nu försöka lösa denna och andra frågor.

Vanligtvis lagras vinerna i källare eller kalla utrymmen i husen, platser som kan vara 11 grader, med tanke att normal rumstemperatur varierar mellan 18-25 grader. Väderförhållandena gör det ännu mer komplicerat eftersom det beror på var du är och vilken årstid är, utbudet av olika klimat ger oändligt många alternativ som gör det omöjligt att säga en exakt temperatur. Hur som helst, det är alltid klokt att använda en vintermometer för att kontrollera den exakta temperaturen.

Temperaturen för röda viner

Röda viner bör drickas i vad som kallas rumstemperatur, dvs mellan 16-18 grader, eftersom denna temperatur hjälper till att behålla vinets smak, arom och kropp.

Men tänk på:

Om det röda vinet är ungt är den idealiska temperaturen lägre, mellan 12-15 grader, så att vi kan njuta av dess friskhet, och dess nyans av blommor eller frukt om det har det.

Om du har ett ”crianza” vin i dina händer, bör den idealiska temperaturen ligga mellan 16-18 grader, så att du kan uppskatta dess bukett på bästa sätt.

Om vinet är från en av de stora årgångarna kan det drickas vid ända upp till 20 grader, för här beror det mycket på vinets ursprung.

Temperaturen för vita viner

Vita viner avnjuts definitivt bäst kallt, mer än de röda vinerna. Men precis som med de röda vinerna finns det några speciella sorter av vita viner. Om det vita vin som vi dricker är ett ungt vitt vin, njuts det helst vid under 10 grader, det idealiska är 7 eller 8 grader, för på så sätt kommer dess dofter att lyftas fram, utan att framhäva dess surhet eller alkoholsmak.

Om det vita vinet är halvtorrt kan vi dricka det vid 6 grader, och på så sätt lyfta fram dess söta, mjuka och fruktiga smak. De fina vita vinerna, däribland Manzanilla-vinerna, njuts bäst vid 10 grader Celsius.

 Förrutom detta bör vi nämna rosévinerna som bör drickas vid temperaturer under 8 grader men aldrig under 6 grader. Cavas bör drickas vid mellan 5-7 grader.

 

 TAGS:Legaris Crianza 2011Legaris Crianza 2011

Legaris Crianza 2011

 

 

 TAGS:Brancott Sauvignon Blanc 2014Brancott Sauvignon Blanc 2014

Brancott Sauvignon Blanc 2014

 

Indelning av alkoholhaltiga drycker

 TAGS:undefined

Det finns många olika sorters drycker med alkohol, så frågan är: hur kategoriserar man alkohol?

Man kan dela in alkoholdryckerna efter deras ursprung eller alkoholhalt, men den vanligaste uppdelningen görs utifrån dess tillverkningsmetoder.

Alkohol kan därför delas in i fyra typer: jästa drycker, destillerade eller spritdrycker, starkvin eller förstärkta viner och likörer och krämer.

 

Jästa drycker

Jästa drycker är, precis som namnet säger, de drycker som uppnås genom en jäsningsprocess, vanligtvis med medverkan av socker och jäst från själva produkten som vi jäser. Denna typ av drycker har, trots att de har samma premisser, vissa variationer i processen. Bland de mest populära av dessa drycker hittar vi vin och öl.

Vi måste också nämna bland de jästa dryckerna champagne, cava, chicha, cider, vermouth, sato, sake, pulke och tepache, bland andra.

 

Destillerad sprit eller spritdrycker

Destillerade drycker och spritdrycker, även kallade ”aguardiente” har ett mycket brett sortiment. De erhålls genom destillation av redan jäst saft eller vin – man kokar dessa vätskor tills man uppnått destillation. Dessa drycker kan i sig vara produkten av destillationen eller i vissa fall tillsätts fler ingredienser såsom stärkelse och frukt för att förbättra smaken. Det finns också små variationer i processen, men förutsättningarna är fortfarande desamma.

De främsta destillerade spritsorterna är whisky, vodka, tequila, rom, gin, pisco, orujo, brandy och konjak, bland andra.

 

Starkvin eller förstärkta viner

Starkvin eller förstärkta viner är jästa viner som avslutningsvis får en tillsats av vinalkohol för att öka deras alkoholhalt eller uppnå en balanserad smak. Processen består av att man tillsätter alkohol (vanligen vinalkohol) till blandningen för att öka dess alkoholhalt. Bland dessa drycker kan vi nämna några starkviner såsom oporto, sherry, Madeira, Marsala, manzanilla och franska Banyuls.

Dessa drycker berikas nästan alltid med konjak.

 

Likörer och krämer

Likör och krämer är drycker gjorda med en kombination av vatten, alkohol, socker och frukt, kryddor eller örter. Processen varierar ofta men resultatet är liknande. Naturligtvis beror mycket på huvudingrediensen, vanligtvis eller en eller flera frukter, örter eller kryddor eller en kombination av några av dessa.

Denna indelning är den mest omfattande, eftersom mångfalden är nästan lika stor som dess geografiska faktorer, eftersom varje region eller område i världen har någon likör eller kräm. De mest populära är oftast gjorda på frukt och örter. Vissa har medicinska ändamål, och alkoholhalten är oftast lika varierande som drycken själv. I denna genre finns det inga begränsningar eller regler.

 

Och nu när du känner till de olika typerna av alkoholdrycker, vilken föredrar du? Idag rekommenderar vi några av de mest kända:

 

 TAGS:Nikka Yoichi 15 YearsNikka Yoichi 15 Years

Nikka Yoichi 15 Years

 

 

 TAGS:Vodka Absolut Svea Limited EditionVodka Absolut Svea Limited Edition

Vodka Absolut Svea Limited Edition