Månad: april 2015

Frankrikes 10 viktigaste vindistrikt

 TAGS:undefined

Frankrikes Top 10 vindistrikt

Vi kommer nu att lite kortfattat titta på det viktigaste med vart och ett av dessa distrikt, för att på så sätt kunna förklara vad som är speciellt med de viner som de producerar.

Bordeaux: Merlot och Cabernet Sauvignon -framför allt- för rödvin och Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle för vitt vin. Bordeaux kombinerar prestige, tradition och volym och är därmed kanske det mest kända distriktet som exporteras mest av alla franska viner. Det märkligaste faktumet är dock dess läge, precis halvvägs mellan Ekvatorn och Nordpolen.

Bourgogne: Chardonnay och Pinot Noir är de viktigaste druvsorterna i denna vidsträckta region där jorden och dess egenskaper är viktigare än den enskilde tillverkaren, till skillnad från regionen Bordeaux, där producenten och individualiteten står i centrum. Det finns mer än 400 olika jordsorter som ger upphov till en produktion som ger några av de dyraste vinerna i världen.

Champagne: Region känd över hela världen för sina mousserande viner, champagne, vars hemlighet är vädret, som förhindrar mognaden av druvorna på grund av dess låga temperaturer under hela året. Kvaliteten på dem alla är väldigt uppskattad av konsumenterna.

Rhônedalen: Längst denna flods stränder produceras väldigt olika viner, beroende på längst vilken del av floden de har odlats. Det är dessutom en av de ledande producenterna av vin i Frankrike. Vinerna från denna region är uttrycksfulla och harmoniska och de kan skryta med en kvalitet som har gjort dem en av favoriterna i Europa, trots dess intensitet.

Alsace: Tyskt inflytande i en region som kan skryta med vita viner med en obestridlig centraleuropeisk touch: Riesling- och Gewurztraminerdruvor. Här finner vi också Silvaner, en mycket känslig druva på grund av jorden där den växer, vilket är det som ger den de egenskaper som särskiljer den tack vare dess ursprung, men det är alltid rätt val för dem som inte vill ha ett syrligt vitt vin som de som man får från de två första sorterna.

Jura: Högkvalitativa viner för en mycket blygsam årsproduktion. En liten fransk skatt som har pärlor som Savagnin-druvan, som är inhemsk, och som ger ett vitt vin som är känt för sin intensiva gula färg. Härifrån kommer också vin av ”passito”-typen och Macvin, en typ av vinlikör. Trousseau och Poulsard är, tillsammans med Pinot Noir, ansvariga för all produktion av rödvin och rosévin från denna region.

Savoie: Trots att det ofta betraktas som en del av en större region som också inkluderar Jura och Bugey, förtjänar Savoie verkligen att behandlas separat, på grund av originaliteten i sina druvsorter, varav många bara kan hittas på vingårdar i detta område, som t.ex. Jacquère för vitt vin och Mondeuse för rödvin.

Loiredalen: Särskilt populär tack vare sina vita viner, men även en del av rödvinerna står ut från mängden, eftersom de är mycket fruktiga och fräscha.

Languedoc – Roussillon: Bara Languedoc regionen i sig innefattar det största franska vinområdet. Dessa viner med medelhavskaraktär produceras i en av de regioner som är minst gynnade av marknadsföringen men samtidigt är det ett av de mest populära områdena för vinturismen i Frankrike.

Provence: Tillsammans med de tidigare nämda regionerna utgör Provence en av de äldsta och mest traditionella vinregionerna i Frankrike. Utmärkande för regionen är dess roséviner, men om vi vill ha ett rödvin, är det värt att vänta lite tills de unga vinerna från detta område har fått mogna lite och på så sätt slipat ner sina kantigheter.

Känner du till viner från alla de franska regionerna? Vilka är dina favoriter? Vi rekommenderar 2 som du måste testa:

 

 TAGS:Veuve Clicquot BrutVeuve Clicquot Brut

Veuve Clicquot Brut

 

 

 TAGS:Anne de Joyeuse Cabernet Sauvignon original 2010Anne de Joyeuse Cabernet Sauvignon original 2010

Anne de Joyeuse Cabernet Sauvignon original 2010

 

 

 TAGS:Brouilly Château de Saint Lager 2012Brouilly Château de Saint Lager 2012

Brouilly Château de Saint Lager 2012

 

 

Dricka vin under graviditeten

 TAGS:undefined

 

Det har skrivits många artiklar om att dricka vin (eller alkohol i allmänhet) under graviditeten. Det beror på att det är ett ämne som skapar debatt och många studier.

En del experter säger att det går bra att dricka måttligt med alkohol under graviditeten, medan andra tror att även ett enda glas kan vara farligt för bebisens hälsa. Det man kan vara säker på är att allt det som gravida äter och dricker under graviditeten går direkt ut i deras blod och förs genom moderkakan till fostret som bokstavligen bryter ner det. Om en gravid kvinna dricker ett glas vin, en öl eller en cocktail så får fostret i sig det samma.

Alkohol stör fostrets förmåga att få tillräckligt med syre och näring för en normal cellutveckling i hjärnan och andra kroppsorgan. En studie har visat att ett växande foster har mycket liten tolerans för alkohol och barn födda till mödrar som dricker under graviditeten kan få allvarliga problem.

Fetalt alkoholsyndrom (FAS) är en samling av psykiska och fysiska störningar som en del ofödda barn utvecklar när mamman dricker för mycket alkohol under graviditeten. En bebis som föds med FAS, eller till och med den mindre allvarliga formen FAE (Fetal Alcohol Effects), kan få allvarliga svårigheter, vilket kan kräva särskild omsorg hela livet. Det finns även forskning som visar att kvinnor som planerar att bli gravida bör sluta dricka innan de ens blivit gravida.

Frågan här handlar alltså om att avgöra hur mycket som är för mycket, och när konsumtionen av vin och andra alkoholhaltiga drycker blir en risk för det ofödda barnet.

Fram tills nu har man sagt att den enda säkra gränsen är ingen alkohol alls. Men i Storbritannien däremot säger hälsomyndigheterna att gravida kvinnor och de som hoppas bli gravida lugnt kan dricka upp till två glas vin i veckan utan att skada fostret.

Doktor Raja Mukherjee, expert på fostersjukdomar, som arbetar på läkarhögskolan på San Jorge Hospital i Tooting, London, vädjade till alla gravida kvinnor att helt sluta dricka alkohol, och sade att dryckesvanorna i Storbritannien var ett allvarligt problem: det finns en växande samling texter som tyder på att allt från fyllor till låga doser av alkohol kan orsaka skador.

Det brittiska Department of Health (”Hälsodepartamentet”), sa emellertid att forskningen som citeras av doktor Mukherjee hade studerats i mars förra året som en del av regeringens strategi för att minska alkoholskadorna, och att två glas vin per vecka anses vara en säker gräns.

De studier som analyserats kan förmodligen inte anses vara definitiva, och ännu mindre med sådana vaga slutsatser som dessa: forskningen måste fortsätta tills man kommer fram till ett definitivt svar eftersom gränsen för säker konsumtion inte är känd. Med tanke på att det finns en risk verkar det inte vettigt att dricka vin under graviditeten. Vad skulle du göra? Hur mycket tror du man kan dricka utan att det skadar fostret? Eller ännu hellre, tror du att man kan dricka utan att det påverkar fostret?

 

 TAGS:Blue Nun Low Alcohol 0,5%Blue Nun Low Alcohol 0,5%

Blue Nun Low Alcohol 0,5%

 

 

 TAGS:SandaraSandara

Sandara

 

Vinets yrken och hantverk

 TAGS:undefinedInom vinvärlden finns det många yrken och hantverk, som direkt och indirekt ägnar sig åt utveckling, produktion och försäljning av vin

 Ansvaret för det vin som vi har framför oss på vårt bord vilar inte bara på vintillverkaren och köpmannen som sålde flaskan till oss, utan bakom dem står det många människor som gör att denna magiska dryck når våra händer och förgyller våra liv.

 Låt oss upptäcka vilka dessa personer är. Vi är säkra på att efter att du lärt dig mer om dem kommer du att värdera vinet ännu högre.

 •  Agronom – Skulle kunna beskrivas som en vetenskaplig rådgivare till odlaren, och studerar vinstockarna, dess förbättringar och produktion.
 • Ampelograf – Vetenskapsman som specialicerat sig på att studera och identifiera vinstockar och dess olika klasser.
 • Ampelolog – Biolog med vetenskaplig inriktning som studerar vinstockarna utifrån dess odling, geografiska ursprung, och anpassning av stammarna till olika jordar och klimat, dess sjukdomar och hur de bör behandlas.
 • Vinodlare – Person som tar hand om vinstockarna från befruktning till skörd. Man skulle kunna säga att det är en av nyckelpersonerna i tillverkningen av vin.
 • Vinskördare – Person vars uppgift är att skörda druvorna och bestämma när det är dags för skörd , med tanke på druvornas mognad och sockermängd.
 • Vinproducent – Ännu en nyckelperson i vinproduktionen, enligt många den allra viktigaste. Den här personen är ansvarig för framställningen av vinet.
 • Tunnmakare – Den person som utnyttjar sin erfarenhet i det nobla hantverket att tillverka de tunnor eller vinskinn som används för att lagra vinet.
 • Önolog – Person som studerar vinet och dess tillverkning, ochsom är ansvarig för övervakning och rådgivning kring tillverkningen.
 • Vinprovare – Expert på att prova vin och yrkeskunnig som fastställer vilka viner som är bra, genom att framhäva deras goda och dåliga egenskaper och på så sätt ge oss en bättre ide om hur vinet är.
 • Sommelier – Stor vinkännare som hjälper oss att välja det perfekta vinet till varje tillfälle och som vägleder oss fram till den perfekta kombinationen.
 • Vingårdsägare – Person som äger en vingård och som framställer, lagrar och säljer vin. Vinets sista länk med konsumenten och / eller försäljaren.

 

 TAGS:Fairview Darling Chenin Blanc 2014Fairview Darling Chenin Blanc 2014

Fairview Darling Chenin Blanc 2014

 

 

 TAGS:Domaine Dard Et Ribo Crozes Hermitage Rouge 2012Domaine Dard Et Ribo Crozes Hermitage Rouge 2012

Domaine Dard Et Ribo Crozes Hermitage Rouge 2012

 

Blue Hawaiian, den blå drinken

 TAGS:undefinedBlue Hawaiian är en läcker cocktail som anses vara den blå versionen av den tropiska piña coladan. Dess blåa nyans gör den tilltalande och väcker nyfikenheten hos alla som har den nära. Dess huvudsakliga ingrediens är rom (ljus eller lagrad), och dess färg gör den spektakulär och annorlunda. Blue Hawaiian tillreds på två olika sätt, mixad eller skakad.

Blue Hawaiian

 Ingredienser:

 •  2 delar ananasjuice
 • 1 del rom
 • 1 del blå curacao
 • 1 del kokoskräm
 • Maraschino körsbär till garnering
 • Ananasskiva till garnering
 • Is 

Tillagning av mixad Blue Hawaiian

 1. Häll alla ingredienser i en mixer med tillräckligt med is och blanda till krämig och slät konsistens.
 2. Garnera med maraschino körsbär och ananasskiva.

Tillagning av skakad Blue Hawaiian

 1. Häll alla ingredienser i en shaker med is och skaka väl.
 2. Servera i ett kylt högt glas med is. Garnera med en skiva ananas och maraschino körsbär.

En del använder vodka istället för rom. Drinken uppfanns 1975 av Harry Yeee, en bartender från Hawaii som ville skapa en cocktail med den karaktäristiska blå Curacao-likörfärgen.

Många sammanknippar denna cocktail med filmen med samma namn med Elvis Presley, som lanserades 1961. Den är enkel att förbereda och billig. En del serverar den som bål när det är varmt, precis som med många andra tropiska drinkar.

Idag rekommenderar vi ett par romsorter så att du kan sätta igång att göra de bästa Blue Hawaiian.

 

 TAGS:Bols Curaçao BlueBols Curaçao Blue

Bols Curaçao Blue

 

 

 TAGS:Maraschino TunelMaraschino Tunel

Maraschino Tunel