Månad: mars 2015

Skillnaderna mellan brandy och konjak

konjak är två destillat, men förutom denna uppenbara gemensamma nämnare, finns det stora skillnader mellan de båda. Låt oss ta reda på lite mer om dessa traditionella drycker och deras obestridliga samhörighet och likheter.

Skillnader mellan brandy och konjak

 •  Brandy är en destillerad dryck gjord på vin. Konjak är en typ av brandy, som också görs på vin och destilleras, men endast på vin från vita druvor. Detta är den största skillnaden.
 • Brandyn är äldre än konjak , men dess ursprung är inte helt klart. Brandy blev populärt i Europa på trettonhundratalet, särskilt i Frankrike, Holland, England och Spanien. Konjak är av franskt ursprung och är uppkallad efter staden Cognac (konjak på spanska).
 • Framställningen av brandy och konjak har stora likheter, men det finns några små skillnader som är bra att känna till när man smakar varje dryck. Bland de stora skillnaderna i framställningen av brandy och konjak, ser vi att brandy lagras, vanligtvis i ett system av ”soleras” och ”criaderas”.
 • Det finns även en skillnad i vilka druvor som används, eftersom konjak uteslutande görs på vita druvor medan i tillverkningen av brandy används både röda och vita druvor.
 • Den skyddade ursprungsbeteckningen är en annan tydlig skillnad. Konjak är den brandy som framställs i den franska regionen Cognac. Konjaken som framställs i denna region uppfyller de regler för ursprungsbeteckning som BNIC (Bureau National Interprofessionel du Cognac) bestämt. Det betyder att trots att konjak är en brandy får den inte framställas utanför Frankrikes gränser, inte ens om man följer precis samma framställningsprocess. Detta skapar stor förvirring och kontroverser, eftersom många konjakstyper framställs utanför Frankrike och därför kallas för brandy, vilket inte är fel men orsakar debatter och förvirring.

 Den kanske största skillnaden mellan konjak och brandy ligger i smaken, fast man behöver inte vara en expert för att upptäcka ett flertal små skillnader i arom, smak och, givetvis, färg. Det vi dock kan vara överens om är att både brandy och konjak är två enastående drycker, med mycket historia och tradition.

Just därför föreslår vi i dag att du själv undersöker skillnaderna.

 

 TAGS:Armagnac Dupeyron Final Cask Rhum 50cl 1979Armagnac Dupeyron Final Cask Rhum 50cl 1979

Armagnac Dupeyron Final Cask Rhum 50cl 1979

 

 

 TAGS:Carlos IIICarlos III

Carlos III

 

Åldersgränser för att dricka alkohol i världen

 TAGS:undefined

Minimiåldern för att dricka alkoholhaltiga drycker är mycket varierande, den ligger mellan 16 år till totalförbud. Följ med på en tur runt om i världen och upptäck minimiåldern för att dricka alkohol i de viktigaste storkonsumenterna av alkohol i världen och några av deras motsatser..

 •  USA – Åldersgränsen är 21 år, men i det här landet finns det en inkonsekvens sedan länge, är man 18 år kan gå med i armén och slåss i ett krig, men man kan inte dricka alkohol.
 • Kanada – I detta amerikanska land beror åldersgränsen på i vilken delstat man bor i, i vissa är det över 18 år och i resten 19 år.
 • Brasilien – I cachaçans hemland är minimiåldern 18 år, men du kan rösta när du är 16 år.
 • Latinamerika – I länder som Argentina, Peru, Mexico, Chile, Venezuela, Colombia, Nicaragua, Dominikanska republiken, Uruguay, Ecuador, Panama, Kuba, Costa Rica, Honduras, Bolivia och Puerto Rico är minimiåldern 18 år. Men det finns ett undantag: i Paraguay är minimiåldern 21 år. I alla andra spansktalande länder är det 18 år.
 • Spanien – I landet med orujo och gott vin, måste man vänta till man är 18 för att få njuta av dem.
 • Italien – I stövelns land har man den lägsta åldern för att dricka alkoholhaltiga drycker, endast 16 år gammal behöver man vara.
 • Sverige, Finland och Norge – De unga nordborna måste vänta tills de är 20 års ålder för att söka värme med en bra vodka.
 • Frankrike och Portugal – Två länder med en lång tradition av vin och goda drycker, båda har en minimiålder på är 18 år, men om de dricker och är över 16 år är det inte ett brott.
 • Indien – Lagarna i detta gåtfulla land är också gåtfulla. Åldersgränsen ligger mellan 21-25 års ålder, beroende på provinsen där du befinner dig.
 • Autralia och Nya Zeeland – Här, liksom i de flesta länder i Oceanien, är minimiåldern 18 år.
 • Japan – För att få dricka en god sake, måste de unga japanerna vänta tills de är 20 år.
 • Östeuropa18-årigsgränsen råder i länder som Tyskland, Ryssland, Polen etc.
 • Saudiarabien, Pakistan och Iran – Här måste man att lämna landets gränser för att dricka alkohol eftersom det är förbjudet i alla åldrar.
 • Sierra Leone, Nigeria, Senegal – I länderna söder om Sahara existerar det inte några lagar som styr alkoholrestriktioner. I vissa av dessa länder förväntas man inte ens leva tills man är 30 år gammal och de lever i ständiga konflikter, i vilka minderåriga är med och slåss.

  ”Kom ihåg, drick alltid med måtta och ansvar, hur gammal du än ’är”

  Om du har den lagliga åldern för att konsumera alkohol, kan du njuta av några av dessa drycker:

 

 TAGS:Castel Firmian Marzemino Trentino 2012Castel Firmian Marzemino Trentino 2012

Castel Firmian Marzemino Trentino 2012

 

 

 TAGS:Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012

Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012

 

Rödvinets 8 hälsoeffekter

 TAGS:undefined

Vin är en av världens äldsta alkoholhaltiga drycker. Dess hist Finlandoria sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, och trots att överkonsumtion av alkoholhaltiga drycker orsakar många hälsorelaterade problem snarare än fördelar, föreslår aktuell forskning att ett glas rödvin om dagen kan erbjuda mer än bara avkoppling.

 •  Minskad risk för död av nästan alla orsaker: europeiska forskare antyder att en måttlig daglig konsumtion av rödvin (22-32 gr alkohol) har en skyddande effekt på dödligheten oavsett orsak. Enligt studier från Frankrike, Storbritannien, Finland och Danmark, är det mer fördelaktigt med en måttlig vinkonsumtion än av öl eller annan sprit.
 • Rökning: Rökning försämrar avsevärt blodkärlens naturliga förmåga att slappna av, eller vasodilation. Rödvin, med eller utan alkohol, minskar de skadliga effekterna av tobakskonsumtionen i endotelet – ett lager av celler som ger minskar friktionen i slemhinnan i lymfkärlen, blodkärlen och hjärtat.
 • Hjärtsjukdom: En av de mest kända och studerade fördelarna med rödvin är dess skyddande effekt på hjärtat. En regelbunden, måttlig konsumtion av rödvin kan vara en förebyggande åtgärd mot kranskärlssjukdom. Forskarna tror att rödvin minskar risken för kardiovaskulära sjukdomar genom att minska produktionen av LDL-kolesterol (low density lipoprotein, LDL på engelska) och öka HDL-kolesterolet (high-density lipoprotein, HDL, på engelska).
 • Blodproppar: Rödvin har en antikoagulant eller antitrombotisk funktion. Sporadiska eller måttliga vindrickare har lägre nivåer av proteinet fibrinogen som främjar bildningen av blodproppar.
 • Åderförkalkning: Rödvin kan förhindra uppkomst och utveckling av ateroskleros (åderförkalkning). Åderförkalkning uppkommer när blodkärl börjar förlora sin förmåga att slappna av. Både alkoholen och polyfenolerna i rödvin verkar hjälpa till att bevara blodkärlen friska genom att främja bildningen av kväveoxid (NO), ett grundläggande kemiskt ämne med avkopplande funktion som spelar en viktig roll i regleringen av kärltonus .
 • Högt blodtryck: Överdriven alkoholkonsumtion anses allmänt som en riskfaktor för högt blodtryck. Det finns dock vissa tecken på att rödvin har gynnsamma effekter på blodtrycket. Två glas rödvin (250 ml), i samband med måltider, sänker blodtrycket efter måltider hos personer med högt bodtryck.
 • Njursten: Att dricka rödvin minskar risken för njursten.
 • Alzheimers: En måttlig vinkonsumtion hör ihop med en minskad risk för Alzheimers. Forskarna fann att resveratrol, en polyfenol som finns i rödvin, har nervskyddande effekter.

Så medan min slutsats inte innehåller ett generellt uttalande om att alla bör dricka rödvin dagligen, kan det vara värt att se om din nuvarande situation ligger i riskzonen för något av ovanstående. Nu köper vi vin allihopa! 😉

Vill du att jag rekommenderar två stora rödviner? Här får du!

 

 TAGS:Dieter Meier Puro Malbec Cabernet 2013Dieter Meier Puro Malbec Cabernet 2013

Dieter Meier Puro Malbec Cabernet 2013

 

 

 TAGS:Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012

Penfolds Koonunga Hill Shiraz / Cabernet 2012