7 sätt att dricka Brandy

 TAGS:undefinedOrdet Brandy (Konjak) kommer från det holländska ordet ”Brandewijn” och betyder bränt vin. Om du vill blanda drinkar med brandy är det bästa att väljer yngre varianter och typer.

Det finns en rad olika typer av konjak och man kan även blanda med andra drycker, men den kan givetvis även avnjutas som den är. För att visa vilken mångsidig dryck konjak är så informerar vi dig om några konjaksdrinkar du kan göra hemma.

Brandy Daisy:

Ingredienser:

 • 50 ml konjak (Brandy)
 • 2 droppar av rom
 • 2 – 3 droppar av blå Curacao
 • 3 – 4 droppar av vanlig sirap
 • Saften från en halv citron
 • 1 soda

Metropolitan

Ingredienser:

44 ml konjak (Brandy)

29 ml av söt Vermouth

1/2 tesked sockersirap

2 droppar av Bitter Angostura

Förberedelser:

 1. Placera brandy, vermouth, bitter och sirap i en shaker med is.
 2. Skaka och servera i ett cocktailglas som tidigare kylts i frysen.

Dirty Mother

Ingredienser:

 • 44 ml konjak (Brandy)
 • 22 ml kaffelikör

Förberedelser:

 1. Placera ingredienserna i ett gammaldags glas med is, rör om med en mixer och servera med is.

Coñareto

Ingredienser:

 • 59 ml konjak
 • 59 ml Amaretto

Förberedelser:

 1. Häll konjak och Amaretto i ett kupat glas och servera

Green Room

Ingredienser:

 • 29 ml konjak
 • 59 ml torr eller fransk Vermouth
 • 2 droppar av Curacao

Förberedelser:

 1. Blanda alla ingredienser med krossad is i en mixer.
 2. Sila och servera i ett kylt cocktailglas.

Babbies

Ingredienser:

 • 44 ml av aprikos brandy
 • 14 ml av grädde
 • Några droppar av gin

Förberedelser:

 1. Skaka ingredienserna med krossad is i en shaker.
 2. Sila och servera i ett cocktailglas.

Between the sheets

Ingredienser:

 • 14 ml Konjak
 • 14 ml vit rom
 • 14 ml Cointreau

Förberedelser:

 1. Häll alla ingredienser i en shaker med is och skaka om under ett par minuter.
 2. Sila resultatet i ett cocktailglas och servera.

 TAGS:Príncipe Larios Reserva EspecialPríncipe Larios Reserva Especial

Príncipe Larios Reserva Especial

 

 

 TAGS:Carlos IIICarlos III

Carlos III

 

 

Sake, en dryck med karaktär

 TAGS:undefinedSake är en dryck av jäst ris från Japan. Sake har vanligtvis en alkoholhalt på 14 – 16%.

Under framställningsprocessen av Sake måste riset jäsa, ju längre process desto större andel glukos.

Det finns ett sötningsmedel som kallas Mirin, det är en sötare Sake med tjockare textur som framstår efter en längre period av fermentation.
Den används frekvent i japansk matlagning.
Många kallar Sake för ”risvin”, men ordet vin används främst för drycker som framställs av druvor.

MAN KAN DELA IN SAKE I OLIKA KATEGORIER:

 • Sake Premium
 • Sake av första kategorin
 • Sake av andra kategorin (utan tidigare jäsning)
 • Sake av tredje kategorin (utan tidigare jäsning)

Ett bra sätt att känna igen Sake av god kvalitet enligt LWAO är förpackningen, premium Sake är oftast förpackade i handgjorda förpackningar som trä eller keramik förpackningar. Andra klassens Sake förpackas för det mesta i kartongförpackningar.

Sake delas in beroende på dess smak. Det finns därför: Torr och fruktig Sake.
Sake ska som aptitretare serveras kall, vid en temperatur av 4 ° C och varm mellan 40 ° C och 36 ° C.

Enligt japansk tradition ska man servera en full keramisk kopp som kallas ”Choko” och man ska servera sina gäster före man fyller sin egen kopp.
Det korrekta sättet att dricka Sake är att lyfta koppen med sin högra hand och låta koppen vila i sin vänstra hand.

 TAGS:Sake Rashomon 75clSake Rashomon 75cl

Sake Rashomon 75cl

 

 

 TAGS:Sake Nenohi Hanafugetsu Ginjyo 72clSake Nenohi Hanafugetsu Ginjyo 72cl

Sake Nenohi Hanafugetsu Ginjyo 72cl

 

 

Tips för sunda matvanor

 TAGS:undefined

Att äta bra är inte synonymt med diet. Att ha en varierad kost, med inslag av frukt och grönsaker, och goda vanor kan vara det bästa rådet för en hälsosam kost.

Rådet från Dr. Jesus Roman, näringsexpert, från människorna i ”Röda Kylskåpet”, som här delar med sig av några råd till oss, bland annat ”Det hälsosamma kylskåpet” om hur du kan ta hand om dina råvaror och matvaror.

Planera för sunda matvanor

 1. Planera veckan. Planera din mat. Ta en penna och papper och skriv ner dina måltider under veckan för dig och din familj. Med bara några rader är det möjligt att förändra ert beteende och vanor men det kräver att du organiserar dig.
 2. Tvinga dig själv att välja hälsosamma livsmedel. Ät åtminstone en grönsaksrätt varje dag, 2 till 3 fruktbitar, använd olivolja när du lagar mat och välj bröd och pasta. Fråga efter fisk 2 till 3 gånger i veckan, Bluefish är mycket näringsrika och hälsosamma. När du väljer kött, välj magert kött eller fågel som kyckling. Ät regelbundet grönsaksrätter och om du vill äta ett mellanmål välj gärna handfull nötter.
 3. Var uppmärksam på tillagningssättet, var inte bara noga med den mat du äter utan var också på sättet som den har tillagats. Det finns många råvaror som går bra att tillaga på många olika vis (bakat, grillat, kokat, stekt, etc.) och andra som man måste vara försiktig med och som man inte ska missbruka, som att steka med tunga såser till exempel.
 4. Respektera dina vanor, till exempel sluta inte att äta frukost och försök att äta vid köksbordet med familjen eller med vänner, undvik att äta framför TV en eller andra distraktioner.
 5. Drick vatten. Det bästa sättet att hålla kroppen i vätskebalans är vatten. Drick läsk och andra söta drycker med måtta. Det samma gäller för jästa drycker som öl, vin och cider. Dessa drycker bör drickas med måtta, högst ett par gånger per vecka.
 6. Bröd är inte dåligt för vikten. Ett rimligt intag av bröd är inte ohälsosamt eller skadligt utan kan till och med vara bra för din kost men försök att hålla dig till brunt och grovt bröd.
 7. Var sparsam med sötsaker. En söt efterrätt kan vara bra att fira något, som en födelsedag, men ska inte konsumeras för ofta. Det är bättre att försöka äta frukt dagligen.
 8. Kontrollera ditt saltintag. Färdigkokta rätter har redan salt tillsatt och behöver inte mer salt.Försök därmed att smaka av innan du tillsätter mer salt. På detta sätt kan du undvika hjärt- och kärlproblem.
 9. Prova nya rätter. En varierad är mindre tråkig och mer aptitretande.
 10. Upptäck din speciella ritual för att äta. Ät med lugn och utan stress. Ät både varm och kall mat, njut av maten!

Vi rekommenderar, så du inte förlorar vanan, ett par viner så du kan njuta av din mat och din kost.

 TAGS:Pago de los Capellanes Crianza 2010Pago de los Capellanes Crianza 2010

Pago de los Capellanes Crianza 2010

 

 

 TAGS:Pintia 2008Pintia 2008

Pintia 2008

 

 

Variera dina viner på nyårsmiddagen

 TAGS:undefinedMycket speciella helgdagar närmar sig. Här spelar maten och drycken är centrala roller när man planerar sammankomster med familj och vänner. Redan nu kan du välja vilka viner du vill servera till jul så att din jul- eller nyårsmiddag blir en framgång; Välj kvalitet så att du vet dina gäster kommer att återvända.

Fisk, kött, juldesserter … under jul äter vi mycket och väldigt varierande, det är därför vi kan alternera med en rad olika viner särskilt på nyårsmiddagen, som vanligtvis varar längre.

Från vitt till rött vin. Det är ett traditionellt att alternera mellan dem och det är inte alls ovanligt med vinprovningar. Detta är oftast vad vi äter som avgör vad som ska serveras att dricka, eftersom man vanligtvis börjar först med smårätter, soppor och fisk, så är oftast vita viner är att föredra. Entrecôte, kalkon eller fläsk- och kötträtter öppnar upp för andra alternativ som ett till exempelvis ett kraftfullt rött vin. På detta sätt, kan du ta tillvara på alla rika och intensiva smaker under middagen. Vanligtvis kan man servera ett vitt vin och två eller tre röda viner för att din gom ska få uppleva alla rika smaker. 

Från torrt till sött vin. Allt beror givetvis på menyn, men ett sätt är att börja med torrt rött eller vitt vin för att senare växla till söta viner, som Moscatel till desserter. Kombinationen av torra röda viner till de första och andra rätterna och de mjuka och de söta vita vinerna till desserterna som nougat och marsipan (där de vita druvornas smak lyfts), skapar en perfekt symbios och middagsupplevelse.

Till protokollet. Det första vinet ska vanligtvis luftas före middagen och testas av värd före. Det kan vara värt att låta en gäst få den äran. Efter att flaskan har öppnats kan den få stå på bordet, även om det vanligtvis är rätt att låta flaskan vila på ett sidobord och att serveras när glasen blir tomma. Det kan rekommenderas att först fylla glasen till hälften och sen servera när gästerna vill ha påfyllning. Det är sedvanligt att servera vita viner och roséviner vid en temperatur av 10 °, de röda bör serveras vid en rumstemperatur av 20 grader och slutligen ska dessertviner, söta viner och champagne serveras vid en temperatur av 8 grader.

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

 

 TAGS:Miraval Rosé 2014Miraval Rosé 2014

Miraval Rosé 2014

 

 

Julmiddagar I Europa

 TAGS:undefinedSoppan, skaldjur, nougat och cava kommer att finnas i många spanska tabeller här julen, men vad brukar äta och dricka under julen middagar i övriga Europa? Låt oss göra en genomgång av några av dem. Notera om du vill införliva något nytt i er julmeny!

Julmiddagar i England

I anglosaxiska länderna och söta efterrätter, därför är vanliga vid jul puddingar av olika smaker med säsongens frukter, plus pepparkakor kan dekoreras med jul ritningar och bakverk i överflöd. Engelsmännen gillar att äta grillad kalkon tillsammans med sidorätter såsom potatis och olika fyllningar. Att dricka, vilket ofta ganska kallt, är det glöggen en tradition, som är en varmt vin med socker och andra kryddor.

Julmiddagar i Belgien

Kalkonen upprepas för matlagning julmiddag godis och gå igenom semester. Under den här middagen äter man oftast en dessert gjord av grädde, dessutom avnjuts särskild belgisk choklad av olika smaker. Champagne eller vin från Frankrike och Italien är drycker som föredras av belgarna.

Julmiddagar i Italien

Julbord i Italien är en blandning från kapun och kalkon till olika typer av fisk. Till dessert finns världskända rätter som: Panettone och Pandoro. Förutom de klassiska italienska vinerna att dricka, är också glögg och frukt vanliga inslag.

Julmiddagar i Sverige

I länderna i norra Europa avnjuter man också varma drycker, så svenskarna konsumerar julmust med malt och humle. Förutom goda fiskrätter, äter man vanligtvis inhemsk skinka till middag samt choklad och pepparkakor.

Julmiddagar i Tyskland

Det finns en rik blandning av rätter, man kan hitta allt från lamm till anka och fisk. Liksom i många andra länder, avnjuts allt vid en familjemiddag, där varje medlem får varierande rätter med frukt och godis. Och glögg, som i detta fall är en blandning av rött vin, citron, kanel, kryddnejlika eller andra kryddor och socker.På tyska julbord kan man även hitta champagne och mousserande vin.

 TAGS:Moët & Chandon Ice ImpérialMoët & Chandon Ice Impérial

Moët & Chandon Ice Impérial

 

 

 TAGS:Robert Barbichon Champagne Blanc de Noirs BrutRobert Barbichon Champagne Blanc de Noirs Brut

Robert Barbichon Champagne Blanc de Noirs Brut

 

 

Hur många kalorier innehåller alkohol?

 TAGS:undefined En måttlig och ansvarsfull vinkonsumtion har en given plats i en hälsosam och balanserad kost. Vi har tidigare nämnt fördelarna med vin.

När det gäller de destillerade dryckerna, är fördelarna inte så många, och är kopplade till alkoholen i sig, eftersom destillationsprocessen  just är till för att ta bort allt annat från slutprodukten. Så så länge man håller sig inom gränserna för en ansvarsfull konsumtion, är fördelarna med alkohol att den vidgar blodkärlen.

Men alkoholdestillat har flera nackdelar, som dess höga kaloriinnehåll och brist på näringsämnen, och därför kallas ”tomma kalorier”. På grund av detta är alkohol inte ett livsmedel, men man blir ändå tjock av det.

Hur vet man mängden kalorier i ett glas?

Alkohol har ett högt kaloriinnehåll, 7 kilokalorier per gram. Fetter, till exempel, har 9 kilokalorier per gram, medan proteiner och kolhydrater bara har 4 kilokalorier per gram. Eftersom inte alla drycker har samma mängd alkohol, ändras också kaloriinnehållet.

Vi presenterar här en lista över den ungefärliga mängd kalorier olika drycker innehåller (kalorier per 100 ml):

 • Anis: 297 kcal.
 • Öl: 45 kcal. per 100 ml. Eftersom en 1/5 flaska innehåller  100ml. är den genomsnittliga mängden kalorier i en flaska 90 kcal. och nästan 160 kcal. i en 1/3-flaska.
 • Cava eller Champagne: 65 kcal.
 • Gin: 244 kcal.
 • Likör och krämer: Mellan 270 och 380 kcal, beroende på om de är söta likörer med socker.
 • Rom: 244 kcal.
 • Cider: 42 kcal.
 • Sött vin: 150-160 kcal.
 • Vermouth: 130-160 kcal, beroende på om det är torr eller söt vermouth.
 • Vitt vin: 85 kcal.
 • Rosévin: 74 kcal.
 • Rödvin: 65 kcal.
 • Starkvin: 124 kcal.
 • Vodka: 121 kcal.
 • Whisky: 244 kcal.

Observera att mängden kalorier avser 100 ml. dryck, vilket är den normala mängden i ett glas vin. När det gäller destillat är den normala mängden av en drink 50ml. (Hälften), vilket är vad som passar i ett shotsglas, även om många barer överstiger denna mängd och serverar upp till 70-80ml. per glas, så du måste själv beräkna mängden. Dessutom om drycken blandas med läsk, måste du ta hänsyn till mängden socker och kolhydrater i läsken, och det är inte lite.

I vilket fall som helst, du behöver inte oroa sig alltför mycket för kalorierna om det ingår i en ansvarsfull konsumtion, med en i övrigt sund och hälsosam kost och du motionerar regelbundet.

Skippar vi dieten? Våra två förslag idag är internationella:

 TAGS:DiamanteDiamante

Diamante

 

 

 TAGS:Granite Hills Chardonnay 2005Granite Hills Chardonnay 2005

Granite Hills Chardonnay 2005

 

 

De bästa cocktailarna av rosévin

 TAGS:undefined

Rosévin är en läcker dryck, både att dricka som den är och till att skapa intressanta cocktails med.

Cocktail med Rosévin

Ingredienser

 • 150 ml rosévin 
 • 30 ml vodka
 • 2 basilikablad
 • 1 citronskiva
 • Sockerlag efter smak.
 • Is

Förberedelser:

 1. Lägg basilikabladen och citronskivan i ett glas. Krossa båda ingredienserna och tillsätt några isbitar.
 2. Tillsätt rosévin, vodka och ett stänk av sockerlag.

 

Margarita på rosévin

Ingredienser:

 • 120 ml Rosévin
 • 30 ml vit tequila
 • 15 ml av triple sec
 • 1 citronskiva
 • Sockerlag efter smak
 • Salt efter smak

Förberedelser:

 1. Fukta glasets kanter med en citronskiva och doppa den sedan i salt så kanterna blir frostade.
 2. Lägg i isen i glaset och tillsätt citronsaft, rosévin, triple sec och tequila.
 3. Blanda ingredienserna och ha i en gnutta sockerlag.

Rosa cocktail

Ingredienser:

 • 2 jordgubbar
 • 90 ml Rosévin
 • 30 ml vodka
 • 30 ml grapefruktjuice
 • Sockerlag efter smak
 • Is efter smak

Förberedelser:

 1. Mixa jordgubbarna, lägg i ett glas.
 2. Fyll glaset med is och häll på rosévin, vodka och grapefruktjuice.
 3. Blanda och häll i en gnutta sockerlag.

 

Cocktail av rosévin och persika

Ingredienser:

 • 3/4 kg mogna persikor
 • 1 liter Rosévin
 • Saft av 2 apelsiner
 • Skal av 1 apelsin
 • Skal av 1 citron
 • 2 glas fruktsoda
 • Krossad is

Förberedelser:

 1. Häll vinet i en skål. Skala persikorna och och skär dem i bitar.
 2. Lägg persikor i vinet tillsammans med apelsinjuice, apelsinskal och citronskal.
 3. Låt blandningen stå och dra ett par timmar. 
 4. Servera med lite iskall fruktsoda och krossad is. Dekorera glaset med en citronskiva eller apelsinskal.

 TAGS:Miraval Rosé 2014Miraval Rosé 2014

Miraval Rosé 2014

 

 

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

 

De vanligaste defekterna i vin II

 TAGS:undefined

Det finns många faktorer som avgör om ett vin är i dåligt skick, har en dålig smak eller har genomgått en dålig tillverkningsprocess. Vi har redan sett några av de vanligaste bristerna i vin, så nu ska vi visa dig några fler så du kan ha dem i åtanke.

Svaveldioxid. Det används i vissa processer i vinframställningen och kan leda till starka smaker och doft av förruttnelse. Det försvinner inte ens om du luftar vinet. I vilket fall som helst, om du upplever några obehagliga dofter i vinet, bör du kontakta butiken eller restaurangen där du köpte eller beställde det.

Doft av förruttnelse. Ättikslukt är inte normalt i ett vin, inte heller lukt av ruttnande frukt. Det händer att vin oxiderar och jäser i flaskan. Att dricka upp det tidigt kan hindra oss från en stor besvikelse.

Brist på kväve. Andra brister kommer från bristen på kväve. Ett sätt att skydda sig mot denna brist är att tillföra kväve och askorbinsyra samt lite svavel.

Brunfärgade viner. Rött vin ska ha en ljus färg eller en lite mörkare, men inte brun. Om så är fallet, har vinet en defekt som orsakats av oxidation och för mycket exponering för naturligt och artificiellt ljus.

Försämrat vin. Vinet känns tråkigt, trisst och färglöst. Det kan bero på framställningen eller oxidation, och den förlorar dess inledande och ursprungliga egenskaper, eventuellt påverkas också dess smak.

Brister i enlighet med sitt ursprung. Vissa fel har med ursprunget att göra och därför är det viktigt att känna till dem, och försöka undvika att de uppstår. Orsaken till defekten kan vara fel i vinframställningen, orsakad av druvorna eller föroreningar.

I vilket fall som helst, i dag rekommenderar vi dig igen några viner som kommer att glädja dig. Och du hittar inte i dem någon av de brister som anges ovan. Skål!

 

 TAGS:Montcabrer 2006Montcabrer 2006

Montcabrer 2006

 

 

 TAGS:Montcabrer 2006Montcabrer 2006

Montcabrer 2006

 

 

De vanligaste defekterna i vin

 TAGS:undefined

Trots att de processer som används i vintillverkningen har förändrats en hel del, kan vi fortfarande märka vissa brister i det vin vi konsumerar. Antingen genom oxidation, stark lukt eller någon konstig smak, det är inte alltid så lätt att identifiera de vanligaste felen i vin. Låt oss ta reda på vilka de är.

Vinägersmak. Du har säkert märkt ibland en lite sur eftersmak i vinet. Det sägs också ofta att ”vinet blev surt”, och detta kan bero på en dålig mognadsprocess, bland annat. Tänk på att när du känner denna lukt eller smak, om du är på en restaurang, låt dem få veta det så att de kan kontrollera hur många flaskor som är i detta tillstånd.

Fällning. I en del vin kan man se en hel del sediment och tro att det är en defekt. Men sanningen är den att många gånger är det helt normalt, något som används för att behålla några av vinets egenskaper. Det är sant att bottensatsen ger en lite bitter smak och mörkare eller annan färg. Vi måste lära oss att uppskatta det.

Koldioxid. Det är när vinet luktar gas. Detta händer när en oönskad för-jäsningsprocess startar inuti flaskan.

Kork. Ibland kan det tyckas att vin har en viss lukt av kork. Det är inte riktigt, eftersom kork inte luktar, utan det är en möglig lukt som beror på att korken innehåller vissa typer av bakterier. Det är svårt att få bort denna lukt och det kan påverka hela vinet. Upp till var 15:e flaska kan ha mögellukt, så problemet är vanligare än du kanske tror.

Överskott av oxidation. Det är en annan defekt vin kan ha. Oxidationen visar att vinet varit i alltför stor kontakt med luft. Detta gör att färg och smak blir annorlunda. Det är ett stort problem eftersom du inte kan göra något för att åtgärda det.

I vilket fall som helst, i dag rekommenderar vi dig några viner som kommer att glädja dig. Och du hittar inte i dem någon av de defekter som anges ovan. Skål!

 TAGS:Antaño CrianzaAntaño Crianza

Antaño Crianza

 

 

 TAGS:Tragolargo 2013Tragolargo 2013

Tragolargo 2013

 

Druvor och bröd

 TAGS:undefined

Det kan vara komplicerat att kombinera bröd och vin, trots att det är ett välkänt par. För att hitta rätt måste du prova dig fram och välja utifrån din egna smak. Det finns vissa kombinationer av bröd och vin som du kan prova innan du sätter ihop dina egna alternativ, som till exempel:

Champagne och Briochebröd:

Briochebröd är känt för sin mjuka konsistens och krispiga yta, medan champagnen är känd för för sina bubblor. När det gäller brödets söta och beska smaker balanseras de väl med champagnens syrlighet och om du vill kan du lägga på lite lax på brödet.

 TAGS:Moët & Chandon Ice ImpérialMoët & Chandon Ice Impérial

Moët & Chandon Ice Impérial

 

 

 Pinot Grigio och Baguette:

Baguette är känt för sin fina smak och detta gör det möjligt att matcha det perfekt med ett vitt vin. Ät milda ostar till baguetten och öka smaksensationen.

 TAGS:Castello Banfi San Angelo Pinot Grigio 2013Castello Banfi San Angelo Pinot Grigio 2013

Castello Banfi San Angelo Pinot Grigio 2013

 

 

Rosévin och Focacciabröd:

Focacciabrödet är mjukt i konsistensen och har stark smak. Det kan serveras tillsammans med ett väl kylt syrligt rosévin.

 TAGS:Minuty Prestige Rosé 2014Minuty Prestige Rosé 2014

Minuty Prestige Rosé 2014

 

 

 Pinot Noir och rågbröd:

Rågbrödet är väl känt för sin bittra och starka smak samt sin hårda skorpa, medan Pinot Noir har starka fruktsmaker med inslag av choklad, vilket gör det till ett bra kombinationsval.

 TAGS:Paul Bara Comtesse Marie de France 2002Paul Bara Comtesse Marie de France 2002

Paul Bara Comtesse Marie de France 2002

 

 

Riesling och sött bröd med frukt:

Om du gillar sötsaker kommer du att njuta av ett kanderat bröd tillsammans med ett väl kylt Riesling, eftersom det också har söta toner som gör att det passar bra till desserter.

 

 TAGS:Riesling Vendanges Tardives 1995Riesling Vendanges Tardives 1995

Riesling Vendanges Tardives 1995